« TERUG | NAAR ONZE WEBSITE

Infograpics: infogra.. wat?

Infographic is een begrip wat steeds vaker opduikt op het internet, maar wat is een infographic nu eigenlijk? Waar komt het vandaan? En wat heeft de toekomst te bieden op gebied van infographics? In deze post zal ik proberen een beeld te schetsen van wat het begrip inhoudt en wat de meerwaarde van een infographic is.

Infogra.. wat?
Een infographic (voluit information graphic) is, zoals de naam al doet vermoeden, een grafische weergave van informatie, data en/of kennis. Ze worden vaak gebruikt in het onderwijs, journalistiek, wetenschap en het bedrijfsleven. Zo kunnen processen, concepten, statistieken en complexe data snel begrijpelijk worden gemaakt doormiddel van tekst en/of beeld. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van verkeersborden, plattegronden, grafieken en illustraties.

Infographics

Hoewel de infographic steeds vaker in verschillende vormen op internet opduikt, stamt de voorvader van de infographic uit het verre verleden, nog ver voordat kindeke Jezus geboren was. Denk aan grottekeningen in de oertijd en hiërogliefen uit het oude Egypte. Uit deze 'early-infographics' kan bijvoorbeeld afgeleid worden hoe de oude Egyptenaren geleefd hebben.
Een goed voorbeeld van de vroegere vormen van de hedendaagse infographic, is de kaart voor het metrostelsel van Londen, gemaakt door Henry Charles Beck. Voordat Henry Charles zich erover boog, werden er voornamelijk natuurgetrouwe mappen gemaakt wat al snel erg chaotisch oogde. Beck introduceerde een vereenvoudigde vorm, die geografisch niet accuraat was. Het resultaat hiervan was een overzichtelijke map van het metrostelsel in London waarvan het concept nog altijd gebruikt wordt over heel de wereld.

Genoeg geschiedenisles, wat heb je aan infographics?

Voordelen van hedendaagse infographics
Afgezaagd, maar waar: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Doordat een groot deel van een infographic bestaat uit beelden, kan informatie op een eenvoudige manier worden overgebracht. Zonder (veel) te lezen kan er toch een verhaal verteld worden. Daarbij is de snelheid waarmee informatie opgenomen kan worden, een groot voordeel van infographics. Infographics worden over het algemeen ingezet:

  • Om een bericht te communiceren.
  • Om veel informatie op een compacte manier te presenteren, die gemakkelijk te begrijpen is.
  • Om data te analyseren en zo tot nieuwe oorzaken en/of verbanden te komen.

Hier zijn een aantal voorbeelden hoe infographics gebruikt worden in de praktijk.

cv   action   business
Infographic CV/sollicitatie   Een boodschap overbrengen. Call-for-action   Een bedrijfsprofiel of merk versterken.

Trends
Door de jaren heen zijn infographics in allerlei verschillende vormen en manieren ingezet. Met behulp van internet heeft de infographic toch een nieuw smoeltje gekregen. Statische illustraties zijn nog altijd verre weg de meest gebruikte en populairste vorm van infographics. Vooral omdat ze relatief makkelijk te creëren zijn en daarbij komt dat de verspreiding via verschillende media ook vrij soepel verloopt.

Echter is een nieuwe variant aan het opkomen; het maken van infographics in de vorm van een video of animatie. Deze vorm kan worden ingezet bij commercials, maar wordt vaak gebruikt als wake-up call voor een bepaalde doelgroep. Cijfers en feiten worden in beeld gebracht en aan de hand van animaties worden gevolgen en/of verwachtingen geschetst.
Een voorbeeld van een video infographic is het jaarverslag van de Kamer van Koophandel.

De combinatie beeld, beweging en geluid is natuurlijk een succesformule gebleken als we kijken naar televisie. Maar kunnen we nog een stapje verder? Een infographic die alle functionaliteiten heeft die de video infographic heeft, plus iets extra's?

Het antwoord is natuurlijk ja, in de nabije toekomst kunnen we onze borst nat maken met steeds meer interactieve infographics. Hiermee is het mogelijk meerdere lagen van informatie te verwerken in een interface. De gebruiker staat dan voor de keuze welke informatie hij/zij tot zich neemt binnen de infographic. Met de komst van HTML5 en CSS3 is er een nieuwe wereld open gegaan met gigantisch veel mogelijkheden op gebied van infographics. Hieronder kun je een aantal interactieve infographics vinden waar mijn designhartje sneller van gaat kloppen.